• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Хмельниччина в роки Великої Вітчизняної війни (1941-1945 рр.)

Хмельниччина в роки Великої Вітчизняної війни (1941-1945 рр.)

2013-09-19

/Files/images/novini/201309/IMG_2977++.JPG

19 вересня 2013 року о 13 годині в приміщенні Старокостянтинівської центральної районної бібліотеки відбулось відкриття обласної пересувної історико-документальної фотовиставки „Хмельниччина в роки Великої Вітчизняної війни (1941-1945 рр.)” або „Поділля очима солдатів Вермахту”, присвяченої 70-й річниці визволення України від фашистських загарбників та 70-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

Її організаторами стали державний архів області спільно з Хмельницькою обласною державною адміністрацією, департаментом освіти і науки, молоді та спорту Хмельницької ОДА, Хмельницьким обласним управлінням культури, національностей та релігій, управлінням Служби Безпеки України в Хмельницькій області, громадською організацією архівістів та дослідників Поділля "Поклик віків", обласною радою ветеранів, а фінансову підтримку надав міжнародний фонд "Взаєморозуміння і толерантність".

Окупація Кам'янець-Подільської (тодішня назва Хмельницької) області тривала 1011 днів. На виставці представлені всі її етапи від мобілізації громадян до лав Червоної армії, евакуації майна, худоби, людських ресурсів до визвольних боїв. Архівні знімки та документи (велика кількість яких представлена вперше) зафіксували також знищення нацистами цивільного населення та військовополонених, ставлення гітлерівців до освіти та культури, боротьбу подолян проти гітлерівських загарбників.

На презентації виставки були присутні голова Старокостянтинівської районної державної адміністрації Островський Олександр Олексійович, заступник голови адміністрації з гуманітарних питань та соціальної політики Ліщук Володимир Васильович, начальник управління освіти, молоді та спорту РДА Кривенький Руслан Анатолійович, працівники райдержадміністрації, районного управління освіти, молоді та спорту, центральної бібліотеки, районної лікарні. Почесними гостями були ветерани Великої Вітчизняної війни, які поділилися спогадами про ті роки.

Презентацію здійснив методист районного методичного кабінету управління освіти, молоді та спорту РДА Грінченко Олег Валерійович. Учні Веснянської, Великочернятинської та Сахновецької ЗОШ І-ІІІ ступенів з цікавістю слухали нові, цікаві подробиці трагічних сторінок історії рідного краю.

Педагогічним колективам і учням навчальних закладів Старокостянтинівщини радимо не пропустити цієї події та відвідати виставку, яка пробуде в у нас протягом тижня.

/Files/images/novini/201309/IMG_2980++.JPG
Кiлькiсть переглядiв: 464